ROBERTO CARLOS MIRÁS | 24.06.2018
Hinduisme entre la tradició i la modernitat
“Aquest camí és esmolat com una navalla, intransitable, i és difícil viatjar per ell; això declaren els savis” (III-14)
“Aquell que no s’ha apartat de la mala conducta, els sentiments de la qual no estan controlats, que no està tranquil i la ment del qual no està en calma, mai pot aconseguir el Atman, ni tan sols amb el coneixement”(II-24)
(Katha Upanisad)
Swami Satyananda Saraswati (Barcelona-1955)
Des de molt jove va sentir la necessitat de sortir, de buscar una saba nova. I la va trobar. Ha passat la major part de la seva vida a l’Índia, aprenent, comprenent i estudiant. Vivint entre la tradició i la modernitat més de tres dècades. Ha realitzat pròlegs per a llibres, El savi, o La cerca de l’Ésser.
I ha coordinat treballs com a Mística Medieval Hindú i ha participat amb un article Temps i intemporalitat en la tradició hindú per al volum: La mística en el segle XXI entre altres activitats.
Va aprendre sanscrito amb diversos mestres i ha visitat els llocs més sagrats dins del context indi. Ha tingut l’experiència de viure intensament dins de la tradició, de l’Ésser… Al poc temps del mahasamadhi (mort) del seu guru, a la fi de l’any 1982, swami Satyananda portat per un desig intens d’introspecció… Roman en solitud i en aquest pelegrinatge al·ludit anteriorment pels llocs sagrats conviurà amb els grans mahatmas establint-se al Sud de l’Índia.
Als peus de la muntanya Arunachala, prop del ashram de Sri Ramana Maharshi. Allí resideix durant vint anys. Quan el periodista, José Rivarola es trobava fent un treball sobre la figura de Sri Ramana Maharshi es va trobar amb ell Arribi en 1983 i ja no em vaig poder anar. Vaig anar sentint primer un gran amor que creixia primer dins mi i després, clarament l’ensenyament que cada dia m’arribava de la muntanya. En aquest moment vaig tenir la idea d’anar a Benarés a estudiar sànscrit, però ho vaig deixar tot i vaig tornar. Segons el Skanda Purana – afegeix: els que conviuen en un radi de 38 quilòmetres al voltant de la muntanya no necessiten iniciació és la jurisdicció de Shiva i tots som els seus deixebles. I és ara quan a través d’una editorial, Fragmenta primer en català L’Hinduisme (2012) i ara en una versió ampliada surt L’Hinduisme en castellà.
Hi ha un moment sembla voler dir per al silenci i un altre per a compartir allò que nosaltres mateixos hem après. Des de l’experiència, des de la vivència i d’una manera accessible ens introdueix en el Camí Etern. Què és l’Hinduisme i que entenem que és l’Hinduisme?, pot ser vostè Hindú o ha de néixer en un context indi?, Hinduisme i món modern?, o Quan en mi no hi ha concepte qui soc?, té vigència en aquests moments ara mateix l’Hinduisme?, Hem de començar a reconèixer que som de veritat?, Quan no hi ha conceptes sorgeix, qui soc, s’obre un silenci darrere l’altre més profund? Preguntes i respostes que no sempre han estat ben enteses o que no hem tingut la claredat per a veure-les. Al llarg dels mil·lennis, i segons les necessitats de cada moment, la tradició hindú ha adquirit diferents formes. Voler comprendre o presentar, encara que sigui mínimament, està imponent i variada tradició espiritual en un breu assaig com aquest és un gran repte.
A través de cent seixanta-dues pàgines i d’una manera pedagògica ens introdueix en aquest saber mil·lenari, sent un text accessible per a aprofundir i com va dir el clàssic, mantenint aquesta invitació a la saviesa que tots hauríem de tenir en compte. Vuit apartats formen el «cos» d’aquest treball i al mateix temps un Epíleg i un Glossari de termes, així com una cronologia de l’hinduisme. Els editors de la revista Hinduism Today, hindús occidentals, exposen que existeixen un mínim de pràctiques, creences i actituds que gairebé sempre són comunes a la majoria d’hindús.
Segons la Cosmovisió hindú, la totalitat de la vida és un aprenentatge i una disciplina. En el transcurs d’aquest aprenentatge, l’ésser humà passa per quatre etapes o estadis denominats ashramas… L’hinduisme i tota la tradició oriental no tracta d’acumular coneixements, que això ens ajuda molt poc, sinó de transformar-los.
Juntament amb aquest llibre, s’ha creat una pàgina per als interessats…advaitavidya.cat. I en finalitzar la lectura del mateix podem veure aquells llibres que amb un breu comentari ens recomana l’autor. Introduir-se des de lluny, però acostar-se pel cap alt íntim que tots portem dins i que és el cor.