Swami Muktananda Paramahansa

Swami Muktananda (1908-1982) va néixer en una petita localitat al sud de Mangalore (Karnataka). Als quinze anys tingué un encontre amb Bhagavan Nityananda que li produí un intens desig d’assolir l’alliberació. Al poc temps abandonà la seva llar a la recerca d’un guru que el guiés en el seu camí. El jove Muktananda visqué uns anys amb Sri Siddharudha Swami, amb qui estudià les diferents branques del ioga, el vedanta i el shivaisme, i on rebé la iniciació en sannyasa.

Posteriorment Muktananda peregrinà per tota l’Índia durant més de divuit anys, viatjant sol i amb una gran austeritat. En aquest període conegué a grans mestres dels que va rebre diferents ensenyaments. Finalment, tal i com el sant Sri Zipruana li digué, visità a Sri Nityananda a Ganeshpuri. Muktananda reconegué a Bhagavan com el seu guru.

Rebé la iniciació (shaktipata) del seu guru el 1947 i, seguint les seves instruccions, va estar vuit anys retirat prop de Yeola, portant una intensa pràctica de meditació. El 1956 Bhagavan Nityananda, li indicà que tornés a Ganeshpuri, ja que havia assolit la plenitud del coneixement de l’Ésser. Sri Nityananda li va oferir un lloc a Gavdevi, prop de Ganeshpuri. Aquell petit lloc fou creixent fins a convertir-se en un gran ashram enomenat Gurudev Siddha Peeth, que durant anys acollí a aspirants d’arreu del món.

Entre 1970 i 1980, Baba Muktananda va emprendre varies gires mundials despertant l’energia kundalini, per mitjà de shaktipat diksha, en innumerables buscadors. Fins a l’últim dia de la seva vida va seguir la seva funció de guiar a molts aspirants sincers en el camí de l’alliberament. L’Essència de la seva ensenyança era: “Honra el teu propi Ser. Adora el teu propi Ser. Medita en el teu propi Ser. Déu viu dins teu com tu mateix”.

Swami Muktananda abandonà el cos el 2 d’octubre de 1982. Darrera seu va deixar a dos successors, així com a varis Swamis i deixebles que han seguit transmetent les benediccions i ensenyaments d’aquest llinatge arreu del món. Entre els seus Swamis i deixebles directes trobem a Swami Satyananda Saraswati.

 “El coneixement és la llum del Ser interior.

Del coneixement sorgeix la felicitat suprema.”

Swami Mukantanda