Swami Satyananda Saraswati

Swami Satyananda Saraswati (1955). Nascut a Barcelona. L’any 1976, mogut per una profunda crida interior, va viatjar a l’Índia a la recerca d’un mestre que el pogués guiar en el camí cap al reconeixement del Ser.

El 1976 coneix a Swami Muktananda Paramahamsa, qui l’inicià en la meditació, el ioga i el dharma hindú, començant així una intensa pràctica espiritual sota la seva tutela. El 1980 Swami Satyananda rep la iniciació en sannyasa (renunciant de l’orde de Sri Shankara) i el seu nom actual. Sota la instrucció del seu guru creà un ashram a Barcelona, un altre a París i coordinà els centres i ashrams de tot Europa.

Al poc temps del mahasamadhi (mort) de Swami Muktananda, a finals de l’any 1982, Swamiji va iniciar un peregrinatge pels llocs sagrats de l’Índia on va conèixer i conviure amb grans mahatmes. Més tard s’establí al sud de l’Índia, i visqué més de vint anys als peus de la muntanya d’Arunachala, prop de l’Ashram de Sri Ramana Maharshi. Durant aquest període, Swamiji va conviure amb deixebles directes de Sri Ramana Maharshi, aprofundint en l’Advaita Vedanta i portant una intensa pràctica de contemplació, ioga, estudi i meditació. Posteriorment va viure cinc anys a Sri Gnanananda Niketan, dedicat a la contemplació de les Upanishads i els textos tradicionals de l’Advaita Vedanta, sota la guia de Swami Nityananda Giri.

L’any 2009 Swamiji, alentat per un grup de devots, s’establí a Catalunya on fundà l’associació hindú Advaitavidya, extenent-se fins a Mèxic i Argentina, on viatja regularment impartint el seu ensenyament.

L’any 2017 crea, prop de Barcelona, Kailash Ashram, un lloc dedicat a la pràctica intensa, la meditació i l’estudi, on conviu amb els seus deixebles. En el 2022  l’ashram se trasllada a la província de Zamora, en un entorn natural i envoltat de silenci.

Amb el seu coneixement de la tradició hindú, la filosofia del ioga, l’Advaita Vedanta i el Shivaisme del Caixmir, Swamiji ensenya regularment d’una forma pura, vivenciada i directa, tal i com s’ha transmès tradicionalment, de guru a deixeble.

Swamiji ha editat el llibre “Mística medieval hindú” (Trotta, 2003), és autor del llibre “L’hinduisme”, (Fragmenta, 2012), “El hinduismo” (2014), “Mauna. L’ensenyança del Silenci” (Edicions Advaitavidya, 2018), “Viveka. El discernimiento entre lo real y lo no real /Vairagya. El desapego” (2019), “Sadhana. El camí a la plenitud” (2021), “Ment, meditació i silenci” (2021) i “Las bases del yoga” (Kairós, 2021); i ha escrit nombrosos articles i introduccions a llibres sobre Ramana Maharshi i temàtica índica.

“Cada vegada que mirem algú als ulls, tenim el darshan de la Divinitat, 

de la Consciència que està en tot i en tots”.

 

“Aquí i ara. Què és l’únic real? El Ser. 

El que no ha nascut, el que no morirà, el que no està subjecte a l’espai i al temps. 

Això és l’únic real en tu” 

 

Swami Satyananda Saraswati