La col·lecció Introduccions de Fragmenta acull el llibre L’hinduisme, de Svami Satyananda Sarasvati. Es tracta d’una obra introductòria a aquest gran corrent de pensament i espiritualitat conegut a Occident com hinduisme. El llibre apareix amb contrapunts de Laia de Ahumada, Albert Ferrer i Vicente Merlo, que entren en diàleg amb l’autor. L’hinduisme és la tradició espiritual i metafísica, encara viva, més antiga de la terra. No depèn de cap messies ni profeta, ni de la historicitat de cap persona. Tampoc no depèn d’un únic llibre sagrat (tot i el respecte que atorga als Vedes), ni d’una única doctrina o dogma, ni d’un únic culte, pràctica o camí; ni tan sols no depèn d’una única forma d’entendre la Realitat.
En l’arrel mateixa de l’hinduisme hi ha el profund reconeixement de la sacralitat de tota forma, nom, acció i ésser; la sacralitat de l’univers, la terra, la natura, els animals, els arbres, els rius i les muntanyes. I, convé ressaltar-ho, la sacralitat de la nostra pròpia essència, el reconeixement que la totalitat del cosmos és el reflex de la Realitat Absoluta. La tradició hindú té com a pilars cosmos és el reflex de la Realitat Absoluta. La tradició hindú té com a pilars valors com ara l’acontentament, l’austeritat, la veracitat, la fortalesa, el discerniment, el no danyar, l’entrega, la devoció i la noblesa. Svami Satyananda Sarasvati (Barcelona, 1955) ha viscut tres dècades a l’Índia. Coneix a fons la tradició hindú, especialment la filosofia del Yoga, l’Advaita
Vedanta i el shivaisme del Caixmir. El 1976 coneix Svami Muktananda, que l’iniciarà en el camí de la meditació.L’any 1980 rep els vots com a renunciant (sannyasa) de l’orde de Sri Shankara. S’estableix als peus de la muntanya d’Arunachala en companyia de deixebles directes de Sri Ramana Maharshi. Estudia sànscrit a Pondicherry i Benarés. Més tard, a Thapovanam (Tamil Nadu), s’endinsa en la contemplació de les Upanishads sota el mestratge de Svami Nityananda Giri. Des del 2009 resideix a Catalunya, on imparteix cursos
sobre diferents aspectes de l’hinduisme. Ha tingut cura de Mística medieval hindú (Trotta, 2003) i és autor de diverses contribucions a obres de temàtica índica.
Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, explica a propòsit d’aquest llibre: «Des del primer dia, Fragmenta ha fet una gran aposta per fer conèixer les tradicions de saviesa pròpies de l’Índia. L’any 2007 vam publicar Les estrofes del Samkhya, una acurada edició d’aquest text fonamental de l’hinduisme, a càrrec de la sanscritista Laia Villegas. Posteriorment, vam publicar la Iniciació als Veda, de Raimon Panikkar, llibre que l’any 2011 vam fer conèixer en castellà. D’aquí a pocs mesos publicarem L’experiència vèdica, del mateix Raimon Panikkar, en el marc de la seva obra completa. I avui llancem a les llibreries la monografia L’hinduisme, una obra d’una enorme utilitat per qui vulgui conèixer de primera mà la tradició hindú, sense que la lectura del llibre requereixi coneixements previs sobre la temàtica. És un llibre en què l’autor, reconegut com a svami (monjo preceptor espiritual) per la mateixa tradició hindú, s’adreça al lector occidental combinant la calidesa d’una aproximació vivencial amb el rigor d’una monografia escrita amb neutralitat científica i sense pretensions apologètiques.»
Laia de Ahumada (Barcelona, 1957) és doctora en filologia catalana i escriptora, especialitzada en el camí espiritual i la recerca interior. A Fragmenta ha publicat Monges (2008). Albert Ferrer (Barcelona, 1965) és doctor en filosofia. Ha estat membre de Vivarium Academicum (presidit per Raimon Panikkar) i professor en diverses universitats catalanes i índies. Vicente Merlo (València, 1955) és doctor en filosofia. Ha viscut a l’ashram de Sri Aurobindo (Índia). Especialista en hinduisme i buddhisme, ha impartit docència en diverses universitats.