• La Nit de les Religions, amb esglésies, temples i centres de totes les tradicions oberts, és una oportunitat per conèixer les conviccions dels nostres veïns
  • Hi participen la majoria de religions de casa nostra més els ateus

Amb la ultradreta trepitjant els talons de la democràcia, la propera edició de la Nit de les Religions (14 de setembre) s’esdevé imprescindible per posar aquest gra de sorra en favor de la pau i la convivència. Aquesta serà la quarta edició d’aquesta jornada organitzada per l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (AUDIR), que consisteix que les diferents esglésies, temples i entitats de diferents religions i tradicions espirituals i, també, d’entitats de conviccions no religioses, com els ateus, fan una jornada de portes obertes i organitzen conferències i altres activitats per donar-se a conèixer. Aquesta és una “oportunitat per conèixer el nostre veí”, explica Francesc Torradeflot, director d’AUDIR, que entén que “només des del coneixement de l’altre és possible la convivència i el diàleg interreligiós”. L’any passat hi van participar més de 3.000 persones, i Torradeflot explica: “Vam notar un creixent interès de gent jove, cosa que ens va animar molt.”

Durant la Nit de les Religions, el dia 14 (i alguna activitat que es farà el diumenge 15 al matí) hi haurà un total de 47 centres oberts al públic i es faran més de 50 activitats. Quines religions hi haurà representades? Doncs diverses de budistes, de cristianisme anglicà, catòlic, evangèlic, ortodox, mormons i testimonis de Jehovà. També centres de religió islàmica, jueva, de la fe bahà’í, d’hinduisme i de sikhisme i centres d’altres tradicions espirituals com l’ Associació Espiritual Mundial Brahma Kumaris, l’Església de la Cienciologia de Barcelona, la Federació de Famílies per la Pau i la Unificació del Món, la Federació Pagana Internacional d’Espanya, l’entitat Sukyo Mahikari o Wicca Celtibera, de tradició celtibera.

Per primera vegada s’afegeix a aquesta iniciativa l’entitat Ateus de Catalunya, que, precisament, celebra els seus 25 anys. El seu president, Albert Riba, moderarà, el dissabte 14, a partir de les 19.15 h, el debat 25 anys d’Ateus de Catalunya. Abans s’haurà pogut escoltar la conferència El rol de l’ateisme en la societat del segle XXI, a càrrec de Joan Carles Marset.

Altres conferències d’interès: Swami Satyananda Saraswati, mestre i monjo hinduista català, parlarà (també dissabte a la tarda) a l’Associació Advaitavidya sobre El ioga i la meditació en l’hinduisme, una introducció a l’essència del ioga i la meditació de l’hinduisme. Després hi haurà un cant de mantres amb música en directe, una meditació i una degustació de te i dolços típics de l’Índia. Més: l’associació Adalil i l’associació Puente de Comunicación Internacional (de tradició islàmica) aproparal els oients al sufisme amb la xerrada L’espiritualitat com una realitat quotidiana.

I qui vulgui saber la història de Sant Pau del Camp, una de les parròquies catòliques que participen en la Nit de les Religions des de la primera edició i que, ubicada al cor del Raval, és seu d’activitats de diàleg interreligiós, que sàpiga que el dissabte a partir de les nou del vespre s’explicarà la història d’aquest antic monestir benedictí. A continuació hi haurà un concert de música sufí, a càrrec de l’Associació Cultural Ponterapia.

La inauguració de la Nit de les Religions es farà el dissabte 14 al migdia, a la sala Francesca Bonnemaison. El grup Burruezo & Medievalia Camerata interpretarà cançons de diverses cultures del món.

(1 setembre 2019).

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/1658445-una-nit-imprescindible.html